Thursday, July 16, 2009

Resipi

Posted by Mimie at 2:14 PM

Ikan merah masak asam

Bahan-bahan:

  • 3 Ulas bawang putih
  • 2 Biji bawang merah
  • 1 Inci halia
  • 1 Inci kunyit
  • 1 Sudu besar cili giling
  • 2 Keping asam keping
  • Secubit garam
  • Secawan air
  • 3 Ekor ikan merah
  • Sedikit daun kari

Cara membuatnya:

Mula -mula, bland bawang putih, bawang merah, halia, dan kunyit sehingga lumat. Kemudian tumiskan di dalam periuk sehingga mengeluarkan bau. Selepas itu, masukkan secawan air, garam, dan asam keping dan dibiarkan mendidih.Kemudian, masukkan ikan dan daun kari. Biarkan sehingga mendidih dan hidangkan.

Sup sayur cendawan

Bahan-bahan:

  • 3 Ulas bawang putih
  • 2 Biji bawang merah
  • 1 Cawan air
  • 2 Batang sayur lobak
  • 1/2 Batang lobak merah
  • 1 biji cili merah
  • Beberapa biji cendawan
  • Secubit garam

Cara-cara membuatnya:

Bawang putih dan bawang merah dimayang dan ditumiskan sehingga mengeluarkan bau. Kemudian, masukkan 1 cawan air dan dibiarkan mendidih seketika. Kemudian, masukkan cendawan dan lobak merah dan dibiarkan seketika. Kemudian, masukkan sayur lobak, cili merah dan secubit garam. Setelah mendidih, hidangkan.

Notes: Sorry ya abe shah.. baru post resipi ni kat sini. Actually da post kt wordpress. So lupa nak bagitau. Nanti update resipi taucu plak. hehe.. Selamat mencuba!

0 comments on "Resipi"

Post a Comment

Thursday, July 16, 2009

Resipi

Ikan merah masak asam

Bahan-bahan:

  • 3 Ulas bawang putih
  • 2 Biji bawang merah
  • 1 Inci halia
  • 1 Inci kunyit
  • 1 Sudu besar cili giling
  • 2 Keping asam keping
  • Secubit garam
  • Secawan air
  • 3 Ekor ikan merah
  • Sedikit daun kari

Cara membuatnya:

Mula -mula, bland bawang putih, bawang merah, halia, dan kunyit sehingga lumat. Kemudian tumiskan di dalam periuk sehingga mengeluarkan bau. Selepas itu, masukkan secawan air, garam, dan asam keping dan dibiarkan mendidih.Kemudian, masukkan ikan dan daun kari. Biarkan sehingga mendidih dan hidangkan.

Sup sayur cendawan

Bahan-bahan:

  • 3 Ulas bawang putih
  • 2 Biji bawang merah
  • 1 Cawan air
  • 2 Batang sayur lobak
  • 1/2 Batang lobak merah
  • 1 biji cili merah
  • Beberapa biji cendawan
  • Secubit garam

Cara-cara membuatnya:

Bawang putih dan bawang merah dimayang dan ditumiskan sehingga mengeluarkan bau. Kemudian, masukkan 1 cawan air dan dibiarkan mendidih seketika. Kemudian, masukkan cendawan dan lobak merah dan dibiarkan seketika. Kemudian, masukkan sayur lobak, cili merah dan secubit garam. Setelah mendidih, hidangkan.

Notes: Sorry ya abe shah.. baru post resipi ni kat sini. Actually da post kt wordpress. So lupa nak bagitau. Nanti update resipi taucu plak. hehe.. Selamat mencuba!

0 comments:

 

.::Some Stories Of Me::. Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal